tirsdag den 22. februar 2011

Nyhedsbrev 43-11

Nyhedsbrev nr. 43 - februar 2011

for

Foreningen Grøn Guide Greve

______________________________________________________


.

Generalforsamling 2011

Generalforsamlingen afholdes d.

14. marts 2011 kl. ca. 21

i Greve Borgerhus.

Dagsorden:

1. Valg af dirigent

2. Formandens beretning

3. Kassererens beretning

4. Forslag til budget for 2011

5. Indkomne forslag

6. Valg af formand

7. Valg af bestyrelsesmedlemmer

8. Valg af bestyrelsessuppleanter

9. Valg af revisor

10. Valg af revisorsuppleant

11. Fastsættelse af kontingent

12. Eventuelt

Inden generalforsamlingen vil der fra kl. 19 være smagsprøver på økologiske retter (kokke er også denne gang at finde blandt bestyrelsens medlemmer).

Fra kl. ca. 20 vil vi se resultatet af den termografering som er gennemført for vinderhuset efter konkurrencen i Sydkysten. Blandt de tilstedeværende vil der blive endnu en chance for at vinde en termografering.

Forslag der ønskes behandlet på generalforsamlingen skal indleveres skriftligt til formanden med forslagsstillerens underskrift senest 14 dage før generalforsamlingen.

Til dagsordenens punkter om valg:

· Formanden er på valg hvert år.

· Der skal vælges mindst 3 bestyrelsesmedlemmer (Mikael, Tina og Niels Jørgen er på valg, Anne-Marie, Edel og Gert er ikke på valg.)

· Der skal hvert år vælges 2 bestyrelsessuppleanter.

· Der skal vælges 1 revisor (Per Breddam er på valg, Peter Jansen er ikke på valg).

· Der skal hvert år vælges 1 revisorsuppleant.

Gert Pedersen

Termografering

Termografering afslører hvor godt isoleret dit hus er

Når vinteren står for døren og sneen ligger på taget, kan du se om dit tag trænger til isolering, hvis sneen smelter på dit tag, men ikke på naboens. Det er den nemme og billige måde. Hvis du vil have en bedre vurdering af om dit hus er utæt, så varmen siver ud og regningen bliver for stor kan du overveje om termografi er noget for dig.

Foreningen Grøn Guide Greve vil med denne artikel opfordre læserne til at gå deres huse igennem med fokus på at minimere varmetab og dermed være med til at reducere forbruget af olie og naturgas. Gevinst for både klima og pengepungen .

Vi behøver ikke at fyre for gråspurvene, de kan fint holde varmen selv.

Termografering for 2.000 kr.

Termografering har været fremme i en del år, mange har hørt lidt om det og vil sikkert synes det kunne være ganske spændende at få gennemgået sit hus. En termografering koster af et almindeligt parcelhus koster mellem 2.000 og 4.000 kroner og de penge kan let være tjent hjem i løbet af et par år, hvis man vælger at følge de råd til forbedringer der følger med.

Termografering er en målemetode der registrerer temperaturforskelle og omsætter dem til en farveskala. Kameraet registrerer de infrarøde stråler der ligger uden for menneske øjets farvespektre, helt ned til en nøjagtighed på blot 0,1 grad.

Da kameraet registrerer temperaturforskelle skal man fotografere når det er koldt udenfor, det er jo her, der er den største forskel på indendørs og udendørs temperatur.

Ud fra termografi-billederne er det muligt at vurdere hvor godt huset er isoleret. En velisoleret facade vil fremstår med lave temperaturer og en mørk farve, mens en facade med mindre eller manglende isolering vil fremstå med en højere temperatur og en lys farve.

Med en termografering får man visuelt dokumenteret hvor godt isoleret huset er og ud fra billederne får man mulighed for at prioritere sin indsats til de områder, hvor besparelsen er størst.

En termografering bør omfatte en systematisk gennemgang af huset udvendigt samt supplerende billeder indvendigt. Den indvendige termografering anvendes især til at vurdere loftsisolering, skråvægge og skunke, som kan være vanskeligt at vurdere fra en udvendig termografering.

Vind en termografering

Du kan få mere at vide om termografering mandag d. 14. marts kl. 19 på Greve Borgerhus, hvor Foreningen Grøn Guide Greve har inviteret virksomheden Stopvarmespild.nu til at fortælle om termografi. Ved arrangementet vil der være mulighed for at deltage i en konkurrence om at vinde en termografering af sit hus.

I januar måned havde foreningen en konkurrence i Sydkysten med mulighed for at vinde en termografering. Resultatet af termograferingen vil firmaet Stopvarmespild.nu præsentere d. 14. marts.

Anne-Mette Jansen

Naturens Dag

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedag for naturoplevelser. Formålet med dagen er at åbne naturen for besøgende.

Børnene skal med
Vi har særlig fokus på at få børnene med ud i naturen. For børn der bruger naturen er sunde, glade, kloge og vokser op som ansvarlige voksne, der benytter og beskytter naturen. Derfor er det bekymrende, at en Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn.

Naturens Dag består af to dele:

  • En familiedel hvor vi inviterer børn ud i naturen i selskab med deres familie på Naturens Dag den anden søndag i september.
  • En institutionsdel hvor vi inviterer pædagoger og lærere på landets institutioner til at arrangere deres egen Naturens Dag for deres børn i anden uge af september.

I 2011 foregår Naturens Dag:

For skoler og institutioner:
Den 5. til 9. september

For familier:
Den 11. september

Gert Pedersen

Affaldsindsamling på Rævebakken.

Søndag den 3. april foranstalter vi igen indsamling af affald på Rævebakken. Vi mødes kl. 10 i passagen mellem Postkontoret og Zinck i Håndværkerbyen.

Hvis I kommer i arbejdsegnet tøj gerne med robust fodtøj og arbejdshandsker, så skaffer vi sække og ”hapser” og kvitterer med drikkelse og KAGE.

Det er vort håb, at det vil kunne ses af den indsamlede mængde, at vi nu har været i gang i flere år i træk i området.

Vel mødt til en positiv indsats.

Her er billede af ”jægerne” og deres ”bytte ” i 2010.

Mikael Mårtensson

Madspild

I efteråret kørte en kampagne om stop spild af mad. Kampagnen fangede ikke foreningens opmærksomhed, men da en fjernsynsudsendelse blev genudsendt i januar om det store madspild der er rundt omkring i verden, blev det taget op på det kommende bestyrelsesmøde.

Vi starter med at tage en tur til Albertslund og se nærmere på projektet Doggy Bag. På opfordring af Albertslund Agenda 21 forening har en række spisesteder i Albertslund indført ordningen Doggy Bag, hvor gæster kan få deres madrester med hjem i en Doggy Bag. Det er en måde at reducere madspild på. Vi tager på tur til Albertslund d. 28. marts for at høre om ordningen og vurdere om det er noget vi kan og vil prøve at overføre til spisesteder i Greve Kommune.

Madspild handler om mange ting. Der er selvfølgelig økonomien for den enkelte, men for en miljøforening handler det mere om alle de energiressourcer som bliver brugt til at dyrke råvarerne, transportere, forarbejde for blot at blive smidt ud. Som forbrugerne er vi med til at dyrke den proces f. eks når vi kommer til bageren sidst på eftermiddagen og brokker os, hvis der kun er 2 friske franskbrød at vælge imellem. For at holde på sine kunder må bageren have butikken fyldt hele tiden, men må smide meget væk ved lukketid, for vi vil jo heller ikke købe gammelt brød dagen efter.

Men økonomi og energiressourcer er heller ikke hele baggrunden for kampagnen ”stop spild af mad”. Det er også med omtanke for de millioner af mennesker i den 3.verden der sulter. Når rige lande som os køber mere end vi har brug stiger prisen og befolkningen i den 3. verden har dermed endnu sværere ved at købe varer.

Herunder et par facts om madspild i Danmark.

Hvert år smider hver dansker i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden i stedet for at spise det.
kilder: Miljøstyrelsen og Landbrug & Fødevarer - tal fra 2006

Danskerne har et madspild på 680.000 tons om året.
kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2006

15-20% af den mad, som vi køber, ryger i skraldespanden.

kilder: Landbrug & Fødevarer, Fødevareministeriet - tal fra 2006

54% af de danske husstande udnytter sjældent eller aldrig resterne fra aftensmaden. 69% af de danske husstande genanvender ikke

aftensmaden i frokosten dagen derpå.
kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2010

De danske husholdninger står for 89% af det samlede madspild i Danmark.
kilde: Miljøstyrelsen - tal fra 2008

Kvinder tænker mere over madspild end mænd.
kilder: FoodCulture og Landbrug & Fødevarer - tal fra 2009

Den ældre generation er bedre til at udnytte al maden, end den yngre generation.
kilde: Landbrug & Fødevarer - tal fra 2009

Fødevareemballage er også skyld i madspild, da op til 25% går til spilde.

kilder: 24timer og Politiken - tal fra 2009 og 2010

Se mere på www.stopspildafmad.dk

Anne-Mette Jansen

Greve rundt på cykel 2011

Bestyrelsen har efter at vi har sprunget over i 2010 besluttet igen at gennemføre en cykeltur. Det vi ske som en del af Naturens Dag d. 11. september. Turen vil forme sig som en kløver-sti-tur, hvilket betyder at der fra et samlingspunkt udgår 4 ruter med forskellig længde. Deltagerne kan så vælge at gennemføre en eller flere af turene.

Gert Pedersen

Klimamedarbejder

Greve Kommune har pr. 1. januar ansat en klimamedarbejder til at gennemføre aktiviteter i Greve Kommune’s klimaplan. Den nye medarbejder hedder Jens Larsen. I bestyrelsen glæder vi os til at samarbejde og ser det som en god mulighed for at få nye aktiviteter i gang.

Anne-Mette Jansen

Kontakter i bestyrelsen

Formand:

Anne-Mette Jansen

Lillegade 2B, 2670 Greve

Tlf. 4340 5520

e-mail: am.jansen@post.tele.dk

Næstformand:

Tina Frederiksen

Bøgehegnet 105 3. tv, 2670 Greve

Tlf. 43 61 24 43

Kasserer:

Gert Pedersen

Jerismosevej 190, 2670 Greve

Tlf. 43 90 00 66

e-mail: lis-gert@webspeed.dk

Sekretær:

Mikael Mårtensson

Lærkehegnet 121, 2670 Greve

Tlf. 43 61 29 11

e-mail: mm@othello.dk

1 kommentar:

  1. Tak for en pæn omtale! Ja, madspild skal stoppes.

    Vores reste-kogebog 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' med Francis Cardenau, Katrine Klinken, Camilla Plum, Thomas Rode Andersen og Suhrs Madakademiet udkommer på forlaget Gyldendal den 7. marts!


    Bedste hilsener,
    Stop Spild Af Mad
    http://www.stopspildafmad.dk/

    SvarSlet

På forbudt område

På forbudt område
Sommerferieaktivitet - tilmelding til Mikael